Hlavnou produkciou pštrosej Farmy OÁZA s.r.o. je pštrosie mäso charakterizujúce vysokú kvalitu. Našimi klientmi sú nielen reštaurácie a hotely ale taktiež aj samostatné domácnosti. Mäso pštrosa označujú znalci za mäso gurmánov, vďaka nízkemu obsahu tuku. Pštrosie mäso sa vyznačuje vysokou nutričnou hodnotou, obsahuje veľmi málo tuku a cholesterolu, v čom predstihuje aj mäso morky. Na rozdiel od hydiny je pštrosie mäso výrazne červené, štruktúrou a zafarbením je podobné hovädziemu. Mäso našich bežných hospodárskych zvierat (prasa, dobytok, ovca, hydina) obsahuje viac než 3 % tuku, u pštrosa je obsah tuku v svalovine do 0,3 %. Nízky obsah tuku však u pštrosieho mäsa nie je vôbec na úkor jemnosti. Kalorická hodnota pštrosieho mäsa je 114 cal/100 g, významná je úplná absencia cholesterolu. Pštrosy na našej farme chováme biologickým krmivom, preto si môžete byť úplne istý jeho zdravotnou nezávadnosťou. Jedná sa jednoducho o „mäso budúcnosti“.
Porovnanie nutričných hodnôt v 100g mäsa
Typ mäsa
Kalórie
Bielkoviny [g]
Tuky [g]
Cholesterol [mg]
Vápnik [mg]
Pštros
114
26
2
60
5
Hydina
165
28
4
86
13
Morka
159
29
4
69
13
Dobytok
282
25
18
91
16
Ovca
241
24
15
92
8
Prasa
323
26
22
99
3
Mäso od nás je odblanené, vákuovo balené, certifikované pod veterinárnym dohľadom a disponujeme oválnou pečiatkou.
Kvalita pštrosieho mäsa
Kvalitu pštrosieho mäsa ovplyvňujú štyri základné faktory chovu, porážky, prepravy a jeho predaja pri 100% hygiene. Udržať si top kvalitu mäsa je pre nás záväzok voči odberateľom a výzva pre nás samotných a preto, nepodceňujeme ani jeden z nižšie uvedených faktorov.
Kvalita pštrosieho mäsa závisí od týchto faktorov:
Manažment chovu
Vek zvieraťa (staršie zviera – mäso je tvrdšie)
Systém chovu (veľa stresu vo výbehu má za následok zníženú kvalitu mäsa)
Výživa (nesprávne zloženie potravy má za následok tvorbu tuku žletej farby, ktorý má vplyv na chuť mäsa)
Technika prepravy a porážky
Odborný transport zvierat na bitúnok
Správna technika porážania
Dodržiavanie správnej technológie po porážacej linke – teplotný režim
Skladovanie, distribúcia a predaj
Dodržiavanie teplotného režimu pri skladovaní a distribúcii
Forma predaja – mrazené, chladené, čerstvé
Metóda predaja – vákuovo balené
Hygiena 100% hygiena a dodržiavanie veterinárnych predpisov vo všetkých fázach výroby mäsa.
Jatočné mäso klasifikuje Svetová Asociácia Chovateľov Pštrosov do štyroch akostných tried. Farma OÁZA s.r.o. ponúka na predaj mäso prvej akostnej triedy.
Charakteristika prvej akostnej triedy:
Vek pštrosa: menej ako 16 mesiacov
Farba tuku: iba bielej farby
Farba svaloviny: jasná červená farba
Stav srdca: srdce normálnej veľkosti, farba a textúra bez poškodenia
Stav pečene: stredne hnedá farba, bez nádorov a vredov
Zdravotný stav: žiadne symptómy ochorení
Iné podmienky: žiadna gelovitá hmota okolo srdca, stehna a zadku.
Táto akostná trieda je najkvalitnejšia.
Aj keď Pštrosia farma s.r.o produkuje len mäso prvej akostnej triedy, pre lepšiu orientáciu vám ponúkame charakteristiku i nižších tried.
Druhá akostná trieda:
Vek pštrosa: 16 až 24 mesiacov
Farba tuku: iba bielej farby
Farba svaloviny: jasná červená farba
Stav srdca: srdce normálnej veľkosti, farba a textúra bez poškodenia
Stav pečene: stredne hnedá farba, bez nádorov a vredov
Zdravotný stav: žiadne symptómy nemocí
Iné podmienky: žiadna gelovitá hmota okolo srdca, stehna a zadku
Mäso z tejto triedy je vhodné na pomletie.
Tretia akostná trieda:
Vek pštrosa: 25 mesiacov a starší
Farba tuku: iba bielej farby
Farba svaloviny: jasná červená farba
Stav srdca: srdce normálnej veľkosti, farba a textúra bez poškodenia
Stav pečene: stredne hnedá farba, bez nádorov a vredov
Zdravotný stav: žiadne symptómy nemocí
Iné podmienky: žiadna gelovitá hmota okolo srdca, stehna a zadku
Toto mäso je vhodné pre spracovateľov a výrobcov mäsových výrobkov a tiež je vhodné na pomletie.
Štvrtá akostná trieda:
Vek pštrosa: akýkoľvek vek bez obmedzenia
Farba tuku: tuk žltej farby
Farba svaloviny: viacfarebné spektrum od slabo ružovej po tmavočervenú, na niektorých svaloch biela farba
Stav srdca: srdce malej veľkosti, textúra pórovitá a iné poškodenia
Stav pečene: žltá, zelená a čierna farba s nádormi a vredmi
Zdravotný stav: žiadne symptómy nemocí
Iné podmienky: môže byť gelovitá hmota okolo srdca, stehna a zadku
Toto mäso je určené iba pre spracovateľov a výrobcov mäsových výrobkov, nie je vhodné na predaj ani ako mäso na pomletie.
Piata akostná trieda:
Vek pštrosa: akýkoľvek vek bez obmedzenia
Farba svaloviny: svalovina s vredmi a kanálikmi, svetlé a tmavé škvrny
Stav pečene: škvrnitá alebo infikovaná pečeň
Zdravotný stav: možný výskyt symptómov ochorení
Toto výsekové mäso nie je určené na konzumáciu ľuďmi, ale iba ako krmivo pre mäsožravé zvieratá.
Pštrosie mäso v gastronómii
Mäso pštrosa označujú znalci za mäso gurmánov. Kalorická hodnota pštrosieho mäsa je 114cal/100g. Významná je i nízky obsah cholesterolu. Na 99% neobsahuje tuk a zároveň, obsahuje veľké množstvo bielkovín. Zaujímavosťou je, že počas tepelnej úpravy si vždy zachová svoj tvar a nikdy sa nezmrští. Pštrosie mäso je jednoduché na prípravu a je ideálnou alternatívou za hovädzie, bravčové či kuracie a morčacie mäso. V našej sekcií Gastronómia sme pre vás pripravili niekoľko inšpirácií a chutných variácií zo pštrosieho mäsa